Multimetre eski adıyla AVOmetre; gerilim(Volt), akım(A), direnç(Ω), kapasite(f), sıcaklık(°) gibi değerleri ölçen cihazlardır. Günümüzde analog multimetreler özel ihtiyaçlar dışında, yerlerini dijital multimetrelere bırakmışlardır.
Evde hobi amaçlı olsun, atölye veya teknik servisler olsun, bir çok alanda kullanılabilen modelleri vardır. Fiyatları; kalite, özellik ve markalara göre değişkenlik gösterir.
Dijital Multimetre Seçerken/Alırken Göz Önünde Bulundurulması Gereken Noktalar
- Yapılacak veya ileride yapılabilecek işler düşünülerek, özellikler belirlenmeli.
- Giriş seviyesi cihazlarda kondansatör, ısı ve otomatik ayar gibi özellikler bulunmayabilir.
- Eğer sık sık ölçüm yapıyorsanız otomatik kalibre ayarlı cihazlar zaman kazandırır. Örneğin; gerilim(Volt) ölçümü yapılacaksa, manuel cihazlarda, ölçülecek gerilime uygun kademeye alınır. Otomatik ayarlı cihazlarda, sadece gerilim modu seçilir. Otomatik aralığı kendisi ayarlar.
- True RMS özellikli cihazlara öncelik verilmeli. True RMS nedir? Aşağıya açıklamasını ekleyeceğim.
- Ekran aydınlatmasının olması, karanlık çalışmalarda avantaj sağlar.
- 9V pille çalışanlar yerine, AAA 1.5V veya AA 1.5V kalem pille çalışanlar kolaylık sağlar. Evet 9V pilde marketlerde bulunabiliyor. Maliyet ve pratiklik açısından benim tercihim, kalem pilli olanlardır.
- Hassasiyet ve doğruluk, hayati önem taşır. Uzun kullanımlarda gerçek değerleri, sağlamaktan şaşmamalı.
- Piyasada çok satılan markalara örnek vermek gerekirse; Fluke, Proskit, Unit, TT Technic… sayabiliriz.
- Yanlış ölçüme karşı korumalı ve toleranslı olmalıdır.
- Propların sağlam ve ince uçlu olması çalışma alanında avantaj sağlar.
Ölçü aleti, tamir ve bakım işlerinde olmazsa olmaz ekipmandır. Ucuza kaçmak, olası riskleri göze almak demektir. Bir çok uygun fiyatlı marka, üstün özellikler sunuyor. Ancak güven ve uzun ömür için ucuz da olsa, gerçekçi ürünlere yönelmek mantıklı olandır.
True-RMS Nedir? (Gerçek RMS)
Alternatif bir akımın ölçümü için , sinyal genellikle eşdeğer değerde bir doğru akıma , ortalama karenin (RMS) köküne dönüştürülür . Basit enstrümantasyon ve sinyal dönüştürücüler, sinyali ortalama bir düzeltilmiş değere filtreleyerek ve bir düzeltme faktörü uygulayarak bu dönüşümü gerçekleştirir . Uygulanan düzeltme faktörünün değeri yalnızca giriş sinyali sinüzoidal ise doğrudur .
True RMS, mutlak değerin ortalamasına değil, eğrinin karesinin ortalamasının karekökü ile orantılı olan daha doğru bir değer sağlar. Verilen herhangi bir dalga formu için, bu iki ortalamanın oranı sabittir ve çoğu ölçüm (nominal olarak) sinüs dalgaları üzerinde yapıldığından, düzeltme faktörü bu dalga formunu varsayar; ancak herhangi bir bozulma veya sapma, hatalara yol açacaktır. Bunu başarmak için, gerçek bir RMS dönüştürücü daha karmaşık bir devre gerektirir.
Bir dalga formu dijitalleştirilmişse, doğru RMS değeri doğrudan hesaplanabilir. Çoğu dijital ve PC tabanlı osiloskop , bir dalga formunun RMS değerini verme işlevi içerir. Dönüşümün hassasiyeti ve bant genişliği tamamen analogdan dijitale dönüştürmeye bağlıdır. Çoğu durumda, gerçek RMS ölçümleri tekrarlayan dalga formlarında yapılır ve bu koşullar altında dijital osiloskoplar (ve birkaç gelişmiş örnekleme multimetresi), bir stroboskopik elde etmek için sinyal frekansından çok daha yüksek örnekleme frekansında örnekleme yaparken çok yüksek bant genişlikleri elde edebilir.
Özetlersek: True RMS; sinüsoidal dalga sinyalini ölçerken, doğru değere ulaşmamızı sağlayan matematiksel bir işlemdir.
Hatırlatma: Yazıda kullanılan marka, model veya isimler örnek vermek amacıyla kullanılmıştır. Herhangi bir ürüne yönlendirme veya reklam amaçlı içerik yoktur.
Kaynaklar
Görsel Kaynağı: https://pixabay.com/photos/multimeter-analog-electronic-5221415/
Fluke: https://www.fluke.com/tr-tr
Proskit: https://www.prokits.com.tw/
Avometre Nedir? (Wikipedia): https://tr.wikipedia.org/wiki/Avometre